Senaste

En skrivarweekend med fokus på karaktärer

fruktVisst är det härligt när allt blir så där bra som du har hoppats? Efter SkrivarweekendMornington Hotel i Bromma i helgen vill jag fortsätta hålla skrivarkurs varje helg, året runt, från Ystad till Haparanda. Tack alla som var med och särskilt till författaren Lars Rambe och Madeleine Berglund, ansvarig för Mornington Education, som föreslog idén med en skrivarweekend med helpension.

Vårt tema för helgen var hur man skapar spännande karaktärer och vilken plats kan vara lämpligare än ett hotell? Att bo fint och äta gott gör inte heller ont. Deltagarna checkade in fredag eftermiddag. Efter ett lekfullt pass var vi igång. På kvällen åt vi gemensam middag, pratade skrivande och mycket annat.

the bagTidigt följande morgon höll Madeleine ett yogapass för dem som ville mjukstarta dagen. Resten av lördagen varvade vi teori och inspirerande skrivövningar för att sätta fart på fantasin. Handväskan som brukar få hänga med till ”Skrivarsafari” på Fridhem om somrarna var med även denna gång. Det är alltid lika spännande att höra vem som äger väskan, vad hen vill och vart hen är på väg. Min mosters fotografier från Spaniensemestern 1968 inspirerar till helt fantastiska levnadsöden.

Sommaren har inte förstått att vi är en bit in i september. Alltså gjorde vi en utflykt till Hagaparken efter lunch och tjuvlyssnade på folk. Verkligheten överträffar ofta dikten och som på beställning utspelade sig ett litet drama. Ett par som råkat köra upp på en stor stenbumling som kilats fast under bilen fick hjälp av oss att komma loss. Utan våra gemensamma krafter och hjärnor hade de kanske fortfarande stått kvar där och slirat. Gruppkram!

JeepturPå kvällen åt vi ännu en gemensam middag och eftersom författare får både tjuvlyssna och snoka för att få stoff till sina berättelser fortsatte vi med det. Det blev rum 133 denna gång och nog verkade det vara en ovanligt splittrad personlighet som tagit in på rummet. Kanske två?

På söndagen gav vi oss iväg på ännu en utflykt, i fantasin denna gång. Vi vet nu att det finns en liten by neråt kontinenten där det bor en bagare med smeknamnet ”Baguetten” som precis blivit änkling och dränker sina sorger i sprit. Ett intressant bögpar som släktforskat har flyttat in från Paris och en kvinnlig f.d. EU-minister som möblerar hela villan med ”lånade” tjänstemannamöbler hoppas att ingen ska få nys om att hon har en bortadopterad dotter med Berlusconi. Där bor också ett ungt par som ska bygga ett pensionat vid sjön. Hon är svensk reseledare och han f.d. solstolsuthyrare från Playa del Ingles. Men vem är far till det väntade barnet?

Framåt eftermiddagen var det dags att runda av och sammanfatta helgen. Generositet, värme, fantastiska texter, skratt, inspiration, fantasi, men också rampfeber, nervositet och förvirring – precis som det ska vara. Och tänk att det kan bli så känslosamt, efter bara ett par dagar tillsammans. Hoppas att vi ses igen!

: : :

Så här tyckte Susanne, en av deltagarna i helgen >>

: : :

Om du tycker att det låter spännande och härligt att vara med på en skrivarweekend i framtiden, hör av dig till mig så får du förhandsinformation. Maila till skrivarcoach@kreagrafen.se.

Annons

Fiction Profiler-vinsten har kommit hem

Så var det så äntligen dags för Karin Englund, vinnaren i Fiction Profilers premiärtävling, att inkassera sin vinst. Hon hälsade på hos mig i skrivarstugan häromdan. Vi åt lunch och det blev ett mycket intressant samtal. Vi pratade bland annat om Karl, huvudpersonen i hennes roman Hue of Blue. Romanen är skriven på engelska och utspelar sig till stora delar i Kenya. Karin har planer på att översätta den till svenska och samtidigt passa på att fördjupa Karls karaktär.

”En av Karls närmaste vänner brukar säga att Karl lider av en lycklig barndom”, berättar Karin och beskriver  honom som en okomplicerad person. Han har engagerat läsare. Vissa tycker att han är en mes, andra att han tar allt med för mycket jämnmod. Inte ens när flickvännen tycker att han ska passa på att flytta ut medan hon är bortrest leder det till några starkare känsloyttringar. ”Jo, han gråter faktiskt en skvätt i bilen på väg därifrån”, säger Karin och ler. Och hör jag inte ett ”tack och lov”?

Karl reser till Kenya för att arbeta. Väl på plats får han varken det utlovade arbetet eller bostad. En stoiker? undrar jag, som precis har läst en spännande essä i SvD om hur den moderna människan kan hitta sinnesro med hjälp av stoikernas levnadsråd.

Vi hinner prata en hel del om Karl och hans bakgrund. Jag får veta att han växte upp på en liten ort som ensambarn i en nästan provokativt harmonisk familj. Men när man skrapar på ytan brukar man ofta hitta saker man inte talat om av olika skäl, och visst fanns det stoff som Karin kan jobba vidare med. Det ska bli väldigt spännande läsa resultatet.

Här delar Karin sina tankar och intryck efter vårt samtal >>

Juryn har enats, vi har en vinnare!

Juryn har haft det tufft, men har enats om en vinnare. Hurra! Den fastnade för Karin Englunds förslag och motivering. Karin föreslår karaktären Martina i Gunn-Britt Sundströms roman Maken, en klassiker från 1976.

Karin beskriver Martina som ”krävande, rolig, orättvis, kärlekslängtande, men inte till vilket pris som helst. Hon ställs (tillsammans med läsaren) inför val som hon hanterar så gott hon kan, ofta med resultat att hon ångrar sig ganska omgående. Sådär som man gör.”

Författaren Gunn-Britt Sunström säger i en intervju i SvD att hon tror att romanen Maken kommer att läsas så länge parförhållanden är ett problem. ”Och inget tyder väl på att det kommer att sluta vara det.”

Att Martina är en trovärdig karaktär som läsaren kan identifiera sig med bidrar säkert till att Maken fortfarande trycks i nya upplagor. Karin vinner en profilering av en egen litterär karaktär. Vad det innebär får du läsa mer om här på hemsidan framöver. Jag vill också passa på att tipsa om Karins fina blogg om skrivande och litteratur och mycket mer.

Och andrapristagarna är…

Christine Sabel och Jan-Erik Ullström som vinner varsitt bokpaket.

Christine föreslår Nancy i Elsie Johanssons trilogi. Christine upplever Nancys karaktär som lätt att identifiera sig med, trots att romanerna utspelar sig på 30-40-talet. Hennes karaktärsutveckling i Glasfåglarna, Mosippan och Nancy är intressant och berör.

Den litterära karaktär som har betytt mest för Jan-Erik och hans eget författande är Taran i Lloyd Alexanders prydainkrönika. I de fem böckerna som inleds med ”De trennes bok” får man följa Tarans utveckling till den hjälte han är.

: : :

Tack alla tävlande för förslag som Atticus Finch, Robert i Utvandrarna, Pippi Långstrump, Konrad Seijer och många fler. Det här är bara början.

Tack för alla karaktärer

Fiction Profilers första tävling är avslutad. Det har droppat in en hel del intressanta förslag på litterära karaktärer som gjort avtryck. Många motiveringar är övertygande. Nu ska juryn läsa igenom alla bidrag och lägga pannorna i djupa veck. Räkna med att det tar ett par veckor. Det här är viktiga saker. Vinnaren kontaktas och därefter börjar det verkligt roliga, att göra en profilering på vinnarens egen litterära karaktär. Det ska vi självklart dela med oss av här.

Tack alla som bidragit med genomtänkta förslag och välkommen tillbaka.

Tävla och vinn en profilering!

Vilken litterär karaktär tycker du har trovärdighet och djup? Var med i Fiction Profilers premiärtävling och berätta på vilket sätt den karaktären har gjort intryck på dig, och vad du tror att det beror på.

Finns det för många att välja mellan? Du kan tävla flera gånger, men bara med en kandidat åt gången. Vinnarpriset är en profilering av en egen romankaraktär, andra och tredje pris är inspirerande bokpaket. Du har alltså chans att göra ett hat-trick. Läs om vinsterna här >>

Tävlingen pågår fram till den sista april 2011. I juryn har jag sällskap av två mycket kompetenta kollegor, författaren/skrivarpedagogen Elisabet Norin och författarcoachen/skrivarkursarrangören Ann Ljungberg. Elisabet har en lång meritlista och ansvarar sedan några år tillbaka för utbildningen Skrivarlinje på distans på Sörängens folkhögskola. Hon släpper snart sin andra bok om skrivande. Ann är en mycket erfaren lektör och har arrangerat drösvis med populära skrivarkurser utomlands. Hon är en av medförfattarna till boken Lyckas med bokutgivning.
Läs intervjuerna med Elisabet och Ann >>

Skriv en riktigt övertygande motivering. Kan du dessutom berätta varför just din karaktär skulle behöva en profilering är saken biff. Vi meddelar vinnaren i början av maj 2011.

Juryn har rätt att inte utse någon vinnare om motiveringarna inte är tillräckligt övertygande.

Lycka till!

Det här kan du vinna i Fiction Profilers premiärtävling

Första pris i tävlingen är två profileringssessioner kring en litterär karaktär som du har eller ska skriva om. Vi placerar helt enkelt din karaktär i intervjustolen och bekantar oss. Under det första sessionstillfället kartlägger vi karaktären. Det är mycket troligt att vi ritar upp ett familjesystem. Kanske skissar vi på scenarios eller tar fram grunderna till en moodboard. Med andra ord, du får en skräddarsydd profilering som passar dina behov och det du behöver för att din karaktär ska kännas levande. Till den andra sessionen har jag sammanställt ett material som vi går igenom tillsammans, sedan är det upp till dig vad du vill använda det till.

Andra och tredje pris är ett bokpaket med inspirerande skrivarlitteratur.

– ”I textens rum” – av Elisabet Norin och Karl Lindqvist. Fylld av berättartekniska tips och inspirerande övningar för både prosa och lyrik.
– ”Dialogboken” av Ann Ljungberg är en handbok i hur man skapar levande dialoger för sina romankaraktärer. Släpps i slutet av maj 2011.
– ”365 börjor – hejdå skrivkramp!” av Anna-Carin Collin. Trehundrasextiofem inledningar på historier som bara du vet  fortsättningen på.

<< Tillbaka till tävlingsformuläret

Hej i juryn, Ann Ljungberg!

Ann är den längre av damerna, men visst är hon intressant, den korta?

Ann är den längre av damerna. Men visst är hon intressant, den korta? (Sevilla 2008)

Ann Ljungberg är en av jurymedlemmarna i premiärtävlingen ”Vinn en profilering!” Hon är en mycket erfaren lektör och författarcoach. Mer än fyrahundra manus har passerat hennes skarpa blick. Ann arrangerar skrivarkurser utomlands, i t.ex. Sevilla, Venedig och Istanbul. Nytta med nöje, då hon och hennes man lever till sjöss sedan 2002.

Jag är nyfiken på vad Ann tycker om skrivandet i allmänhet och karaktärer i synnerhet.

– Du som är så engagerad i andras skrivande, hur får du tid för eget skrivande?

Minutiös planering. Jag färgkodar min kalender – grönt för coaching, blått för lektörsuppdrag, turkos för kurser och orange för eget skrivande. Och det finns en del oranga pluttar här och var.

– Vilka är dina inspirationskällor när du skapar en karaktär?
De bara dyker upp. Nu skriver jag om en kvinna som inte påminner om någon jag träffat men hon framträder tydligt framför mig.

– Vilka karaktärsschabloner tycker du att vi har sett nog av?
Chiclittens kompisgäng: kloka/röriga/festande vänninorna och bästa bögkompisen. Om de inte fördjupas förstås, så att man verkligen vill vara med i det gänget.

– Jag vet att du ger ut en bok snart, vill du berätta om den?
Min nästa bok blir en liten sak om att skriva dialog – vilket ju också är ett sätt att fördjupa sina karaktärer. Ska bli spännande att höra vad karaktärerna säger när de gått igenom din karaktärsprofilering!

– Om du fick vara med och tävla, vilken karaktär skulle du vinna med?
Jag gillar hur en i grunden så osannolik figur som XXXXXX ändå kan kännas trovärdig. Man får veta ytterst lite om hans bakgrund och han kan röra sig över allt, har inga bindningar, ingen familj. När han gör sina nedslag i andra fiktiva personers liv är han fullkomligt närvarande.

Tack Ann och lycka till med dialogboken!

: : :

Du som vill veta vilken karaktär Ann skulle satsa en peng på får titta in här efter tävlingens slut. Välkommen tillbaka! Vill du hälsa på hos Ann under tiden och se vad hon har för sig, titta in här >> www.annljungberg.se

Halloj, Elisabet, jurymedlem!

Elisabet Norin har arbetat länge med skrivande och litteratur i olika former, som skrivarpedagog, förlagsredaktör, lektör, kulturskribent och författare. År 2009 gav hon ut romanen ”Mamma minns du mig” som handlar om Clara och hennes mamma Dagmar, som får Alzheimer.

Sedan några år tillbaka ansvarar Elisabet för Skrivarlinjen på distans på Sörängens folkhögskola och skriver också regelbundet på Kristianstadsbladets kultursidor. 

– När hinner du med ditt eget skrivande? Lite varje dag? På helgerna?

Mitt eget skrivande äger rum mest på somrarna när jag är långledig. Det är en avkopplande sysselsättning, lustfylld och berikande. Det gör mig glad och tillfreds.

– Var hittar du inspiration till dina karaktärer?

Jag hittar inspiration på två olika håll: i verkligheten, där jag lånar
enstaka särdrag från verkliga personer, och så i andras romanfigurer. Sedan
syr jag ihop min karaktär med hjälp av alla bitar. Det behöver finnas ett
driv i karaktärens beteende som leder historien vidare.

– Slitna karaktärstyper finns det gott om. Vilka klarar vi oss utan?

Jag är trött på medelålders, ensamstående, whiskydrickande kriminalare.
Sen är jag rätt så färdig med det gamla knepet att presentera huvudpersonen
för läsaren via en spegelbild.

Jag har verkligen haft stor glädje av boken ”I textens rum” som du gav ut tillsammans med Karl Lindkvist för några år sedan. Nu har du en ny på gång, ”Tre enkla regler finns inte”. Berätta om den.

Min bok är en romanskola och bygger på decennier av samlade erfarenheter
av eget och andras skrivande. Läsandet är den andra sidan av samma
erfarenhetsgrund.

Du och Ann Ljungberg är Fiction Profilers tävlingsjury och får inte själva delta. Vilken karaktär hade du i så fall röstat på?

Min karaktär är en klassiker: XXXXXXXX. Här pratar
vi om en egensinnig och sinnlig karaktär som hela tiden hamnar i nytt
trubbel på grund av sina beslut och vägval. Han menar inget illa, men det
går hela tiden på tok.

Tack Elisabet och lycka till med juryarbetet och den kommande boken.

: : :

Du som är nyfiken på vilken egensinnig och sinnlig karaktär Elisabet syftar på får titta in här igen, när tävlingen är avslutad. Vill du läsa mer om Elisabet och hennes verksamhet, hälsa på här >> www.elisabetnorin.se


Är jag Sveriges första Fiction Profiler?

De senaste åren har jag gjort en spännande resa på ett personligt plan. Fyra år på PsykosyntesAkademin har gett mig mängder av verktyg som gör att jag förstår mig själv bättre. Jag är också mer inkännande i arbetet med terapiklienter, människor av kött och blod som grubblar och längtar och önskar och hoppas att livet skulle kunna se annorlunda ut, bara de visste hur.

Men varför stanna vid det? tänkte jag. Visst har jag användning av de här erfarenheterna i arbetet som lektör och författarcoach? Med en hel del skönlitterärt skrivande bakom mig vet jag hur viktigt det är att skapa en trovärdig karaktär. En av gestaltandets hemligheter är att levandegöra situationer och händelser för läsaren, genom de personer som befolkar dem. För visst är det lättare att till exempel relatera till en katastrof om man förstår hur den drabbar en enskild människa? Men om den personen är platt och ytlig utan djup, hur trovärdigt blir det då?

Jag gjorde en del research och nu är jag ganska säker på att jag är ensam om att kalla mig Fiction Profiler. Men jag välkomnar fler. Vi skulle ha intressanta och utvecklande diskussioner.

Finns det inte risk att en profilering upprätthåller en schablonbild?

Ja, om man använder begrepp utan att veta vad de egentligen innebär. Carolyn Kaufman som bland annat skrivit boken ”The Writer’s Guide to Psychology” menar att vi i många avseenden styrs av den bild vi får via media. I veckotidningarna kan vi till exempel läsa tester som visar om chefen är psykopat eller narcissist. På så sätt sprids schablonbilder och begrepp som är lätta att ta till, men också missuppfattningar som är svåra att komma till rätta med.

Nancy McWilliams skriver så här i inledningen av sin bok ”Psykoanalytisk diagnostik – att förstå personlighetsstrukturer” (Wahlström & Widstrand):

När begrepp populariseras blir de inte bara värdeladdade utan också förenklade. Jag tror att det är mycket svårt för en psykoanalytiskt okunnig läsare att stöta på exempelvis beteckningen ”masochistisk” utan att ta för givet att den syftar på en person som älskar smärta och lidande. Det är en begriplig men okunnig reaktion; det psykoanalytiska begreppet masochism är späckat med humana, insiktsfulla, användbara, icke reduktionistiska iakttagelser om varför vissa människor gång på gång, trots heroiska försök att inte göra det, dras in i sammanhang som innebär lidanden för dem.”

Hon fortsätter: ”Begrepp kan också urvattnas när de blir allmängods. I och med att begreppet ”trauma” införlivats i vardagsspråket har det förlorat klang av katastrof och används numer ofta synonymt med ”obehag” eller ”skada”.

Jag tänker inte bidra till urvattning, men jag tar min roll som fiction profiler på lekfullt allvar. Det är viktigt att använda psykologiska begrepp och termer med respekt. Visst kan du komma långt med en diagnos hämtad ur DSM-IV (Diagnostisk och Statistisk Manual för psykiska störningar), om din romankaraktär skulle visa sig ha någon form av störning. Men se i första hand dina fiktiva karaktärer som levande varelser som påverkas av livets omständigheter, precis som du och jag. Vi är inte helgjutna personlighetstyper som räknas ut med hjälp av en matris. Använd ditt sunda förnuft, din livserfarenhet och ditt hjärta. Jag kan guida dig under den resan.