En skrivarweekend med fokus på karaktärer

fruktVisst är det härligt när allt blir så där bra som du har hoppats? Efter SkrivarweekendMornington Hotel i Bromma i helgen vill jag fortsätta hålla skrivarkurs varje helg, året runt, från Ystad till Haparanda. Tack alla som var med och särskilt till författaren Lars Rambe och Madeleine Berglund, ansvarig för Mornington Education, som föreslog idén med en skrivarweekend med helpension.

Vårt tema för helgen var hur man skapar spännande karaktärer och vilken plats kan vara lämpligare än ett hotell? Att bo fint och äta gott gör inte heller ont. Deltagarna checkade in fredag eftermiddag. Efter ett lekfullt pass var vi igång. På kvällen åt vi gemensam middag, pratade skrivande och mycket annat.

the bagTidigt följande morgon höll Madeleine ett yogapass för dem som ville mjukstarta dagen. Resten av lördagen varvade vi teori och inspirerande skrivövningar för att sätta fart på fantasin. Handväskan som brukar få hänga med till ”Skrivarsafari” på Fridhem om somrarna var med även denna gång. Det är alltid lika spännande att höra vem som äger väskan, vad hen vill och vart hen är på väg. Min mosters fotografier från Spaniensemestern 1968 inspirerar till helt fantastiska levnadsöden.

Sommaren har inte förstått att vi är en bit in i september. Alltså gjorde vi en utflykt till Hagaparken efter lunch och tjuvlyssnade på folk. Verkligheten överträffar ofta dikten och som på beställning utspelade sig ett litet drama. Ett par som råkat köra upp på en stor stenbumling som kilats fast under bilen fick hjälp av oss att komma loss. Utan våra gemensamma krafter och hjärnor hade de kanske fortfarande stått kvar där och slirat. Gruppkram!

JeepturPå kvällen åt vi ännu en gemensam middag och eftersom författare får både tjuvlyssna och snoka för att få stoff till sina berättelser fortsatte vi med det. Det blev rum 133 denna gång och nog verkade det vara en ovanligt splittrad personlighet som tagit in på rummet. Kanske två?

På söndagen gav vi oss iväg på ännu en utflykt, i fantasin denna gång. Vi vet nu att det finns en liten by neråt kontinenten där det bor en bagare med smeknamnet ”Baguetten” som precis blivit änkling och dränker sina sorger i sprit. Ett intressant bögpar som släktforskat har flyttat in från Paris och en kvinnlig f.d. EU-minister som möblerar hela villan med ”lånade” tjänstemannamöbler hoppas att ingen ska få nys om att hon har en bortadopterad dotter med Berlusconi. Där bor också ett ungt par som ska bygga ett pensionat vid sjön. Hon är svensk reseledare och han f.d. solstolsuthyrare från Playa del Ingles. Men vem är far till det väntade barnet?

Framåt eftermiddagen var det dags att runda av och sammanfatta helgen. Generositet, värme, fantastiska texter, skratt, inspiration, fantasi, men också rampfeber, nervositet och förvirring – precis som det ska vara. Och tänk att det kan bli så känslosamt, efter bara ett par dagar tillsammans. Hoppas att vi ses igen!

: : :

Så här tyckte Susanne, en av deltagarna i helgen >>

: : :

Om du tycker att det låter spännande och härligt att vara med på en skrivarweekend i framtiden, hör av dig till mig så får du förhandsinformation. Maila till skrivarcoach@kreagrafen.se.

Annons

Kommentarer är stängda.