Fiction Profiler-vinsten har kommit hem

Så var det så äntligen dags för Karin Englund, vinnaren i Fiction Profilers premiärtävling, att inkassera sin vinst. Hon hälsade på hos mig i skrivarstugan häromdan. Vi åt lunch och det blev ett mycket intressant samtal. Vi pratade bland annat om Karl, huvudpersonen i hennes roman Hue of Blue. Romanen är skriven på engelska och utspelar sig till stora delar i Kenya. Karin har planer på att översätta den till svenska och samtidigt passa på att fördjupa Karls karaktär.

”En av Karls närmaste vänner brukar säga att Karl lider av en lycklig barndom”, berättar Karin och beskriver  honom som en okomplicerad person. Han har engagerat läsare. Vissa tycker att han är en mes, andra att han tar allt med för mycket jämnmod. Inte ens när flickvännen tycker att han ska passa på att flytta ut medan hon är bortrest leder det till några starkare känsloyttringar. ”Jo, han gråter faktiskt en skvätt i bilen på väg därifrån”, säger Karin och ler. Och hör jag inte ett ”tack och lov”?

Karl reser till Kenya för att arbeta. Väl på plats får han varken det utlovade arbetet eller bostad. En stoiker? undrar jag, som precis har läst en spännande essä i SvD om hur den moderna människan kan hitta sinnesro med hjälp av stoikernas levnadsråd.

Vi hinner prata en hel del om Karl och hans bakgrund. Jag får veta att han växte upp på en liten ort som ensambarn i en nästan provokativt harmonisk familj. Men när man skrapar på ytan brukar man ofta hitta saker man inte talat om av olika skäl, och visst fanns det stoff som Karin kan jobba vidare med. Det ska bli väldigt spännande läsa resultatet.

Här delar Karin sina tankar och intryck efter vårt samtal >>

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s