Juryn har enats, vi har en vinnare!

Juryn har haft det tufft, men har enats om en vinnare. Hurra! Den fastnade för Karin Englunds förslag och motivering. Karin föreslår karaktären Martina i Gunn-Britt Sundströms roman Maken, en klassiker från 1976.

Karin beskriver Martina som ”krävande, rolig, orättvis, kärlekslängtande, men inte till vilket pris som helst. Hon ställs (tillsammans med läsaren) inför val som hon hanterar så gott hon kan, ofta med resultat att hon ångrar sig ganska omgående. Sådär som man gör.”

Författaren Gunn-Britt Sunström säger i en intervju i SvD att hon tror att romanen Maken kommer att läsas så länge parförhållanden är ett problem. ”Och inget tyder väl på att det kommer att sluta vara det.”

Att Martina är en trovärdig karaktär som läsaren kan identifiera sig med bidrar säkert till att Maken fortfarande trycks i nya upplagor. Karin vinner en profilering av en egen litterär karaktär. Vad det innebär får du läsa mer om här på hemsidan framöver. Jag vill också passa på att tipsa om Karins fina blogg om skrivande och litteratur och mycket mer.

Och andrapristagarna är…

Christine Sabel och Jan-Erik Ullström som vinner varsitt bokpaket.

Christine föreslår Nancy i Elsie Johanssons trilogi. Christine upplever Nancys karaktär som lätt att identifiera sig med, trots att romanerna utspelar sig på 30-40-talet. Hennes karaktärsutveckling i Glasfåglarna, Mosippan och Nancy är intressant och berör.

Den litterära karaktär som har betytt mest för Jan-Erik och hans eget författande är Taran i Lloyd Alexanders prydainkrönika. I de fem böckerna som inleds med ”De trennes bok” får man följa Tarans utveckling till den hjälte han är.

: : :

Tack alla tävlande för förslag som Atticus Finch, Robert i Utvandrarna, Pippi Långstrump, Konrad Seijer och många fler. Det här är bara början.

2 svar

  1. Pingback: Rolig tävling avgjord | Karin Englund

  2. Pingback: En andraplats är för mig en förstaplats :) « Vid cirkelns slut

Lämna en kommentar